StoepStories 02 
Noëlle Ingeveldt
Jaap Scheeren,
Borneokade hoek Blauwpijpstraat, Amsterdam Oost
Vrijdag 3 juni, van 17-19 uur.StoepStories #02 is het verhaal van de fotografen Noëlle Ingeveldt en Jaap Scheeren. Zij laten in hun foto’s de natuur het overnemen van de mens; Noëlle Ingeveldt toont een selectie uit haar serie the Crayfish Invasion ( De invasie van de rivierkreeft) en Jaap Scheeren toont werk uit zijn nieuwe boek Flipping the Bird.


Sinds 1985 leeft de Rode Amerikaanse Rivierkreeft in de Nederlandse wateren. Het dier werd geïmporteerd voor onze consumptie en door onze eigen vraatzucht domineert het nu onze wateren met vele miljoenen exemplaren. Doordat wij onze watersystemen hebben vervuild en belast met specifieke voedingsstoffen hebben wij de perfecte habitat gecreëerd voor de kreeften. Zijn invasieve karakter brengt het ecosysteem nog verder uit balans. Dit probleem speelt niet alleen in Nederland, bijna elk continent wordt gedomineerd door de Amerikaanse Rivierkreeft. Terwijl wij verblind worden door onze eigen hebzucht, en omdat wij het karakter en overlevingsinstinct van de kreeft gigantisch hebben onderschat nemen zij nu langzaam de wereld over. Met dit langlopende artistic research heeft Berkveldt, samen met haar kreeften Kees, Frits en Rita, haar onderzoek verwerkt in een sciencefiction animatie.


Jaap Scheeren is in 2018 begonnen met wandelen en fotograferen in het bos en later de duinen en vond in het fotoboek De Ramp van 1953 de ultieme urgentie om van dit wandelen een verhaal te maken. Zeker toen ik in de boekenkast van mijn grootvader het gelijknamige boek tegenkwam. Een ramp die ver weg lijkt, maar die in het collectieve geheugen moet blijven om herhaling te voorkomen. Dit verhaal was voor mij het sleutelmoment om dit project voort te zetten.

Flipping the Bird' is een verhalend beeldverslag, een fotoroman eigenlijk, van een lange en intensieve wandeling in de duinen, waarbij de hoofdpersoon zich opnieuw probeert te verbinden met de natuur. Tijdens deze wandeling wordt hij langzaam verliefd op het landschap, de flora en de fauna en hij denkt dat deze liefde wederzijds is. Er ontstaat een bijzondere, surrealistische, humoristische en confronterende dialoog tussen mens, flora en fauna. Op het hoogtepunt komt de hoofdpersoon erachter of de liefde wederzijds is en kiest hij zijn weg...

Het verhaal speelt zich af in de duinen in verband met de voortdurende dreiging van de zee voor mijn land. Het menselijk handelen en de keuzes die we nu en in de toekomst maken zijn daarbij van groot belang.

©Jaap Scheeren

The Crayfish Invasion ©Noélle Ingeveldt

The Crayfish Invasion ©Noélle Ingeveldt